Web Analytics Made Easy - Statcounter

گفت‌وگویی خواندنی با یکی از یادگاران دفاع مقدس که امروز با برگزاری نمایشگاه‌ و نوشتن کتاب و سرودن شعر سعی دارد خاطرات دفاع مقدس را زنده نگه دارد.

به گزارش خبرگزاری فارس از شهرکرد، همه ما بارها این مصرع شعر را شنیده‌ایم، در متون عاشقانه و کارت دعوت عروسی‌ها خوانده‌ایم اما تا به حال دنبال مصرع دوم آن نرفته‌ایم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چند نفر از ما می‌داند مصرع دوم این بیت چیست؟ اصلا موضوع این شعر چیست؟ آیا عاشقانه است؟ راستی شاعر این شعر زیبا چه کسی است؟

بگذارید برایتان بگویم؛ بیت کامل این شعر این است:

یا علی گفتیم و عشق آغاز شد/ معبر میدان مین‌ها باز شد

موضوع و محور این بیت همانطور که مشخص است، در مورد جنگ، جبهه و میدان مین است.

و اما شاعرش...

شاعرش یک جانباز است که با تمام خلوص نیت به جنگ رفت، برادر عزیزش احمدرضا را از دست داد و خودش نیز با درصد بالای جانبازی به آغوش خانواده بازگشت. کسی که نفس‌هایش بوی بادام تلخ و خردل می‌دهد و خس خس سینه‌اش روزهای جنگ و بمباران شیمیایی را به یاد می‌آورد.

 

راستی این را بگویم که وقتی برای یافتن پیکر مطهر برادر شهیدش در جبهه سردخانه و اتاق‌های نگهداری پیکرهای شهدا را جستجو می‌کرد، از هوش رفته و سه روز در سردخانه مانده بود تا اینکه به حول و قوه الهی به هوش آمده و از جای خود برخاسته و همه فکر می‌کردند که شهیدی زنده شده‌ است. این جانباز بزرگوار حرف دل خویش را در روزهای جنگ در قالب شعر نوشته تا امروزه ما و نسل‌های بعد ما از آن‌ها بهره گیرند.

فریدون حداد سامانی کتاب «شعر جنگ»ش را نوشت تا تیری بر چشم دشمنان و گامی در راستای مبارزه با تهاجم فرهنگی باشد. این جانباز شاعر به تعداد روزهای جنگ تحمیلی، بیت شعر سروده‌ است؛ چه اشعاری! با انسان حرف می‌زنند؛ گویی در میدان جنگ قرار گرفته‌ایم.

در ادامه به سخنان این شاعر و جانباز بزرگوار می‌پردازیم.

فریدون حداد سامانی: کتاب «شعر جنگ»، گامی در راستای مبارزه با تهاجم فرهنگی است که به تعداد روزهای جنگ دفاع مقدس - یعنی 2 هزار و 855 روز- بیت شعر دفاع مقدس در این کتاب سروده شده‌ است.

این اشعار در عملیات‌ها و محورهای منطقه جنگی در ذهنم نقش بست و هر عملیاتی مثل کربلای 4، بدر، خیبر، فجر و ... را که شروع می‌کردیم، در جمهوری اسلامی ایران بسیار نقش آفرین بودند و دشمنان می‌دانستند که ما پیروزیم و به خود می‌لرزیدند. پیروزی ما از آنجایی مشخص می‌شد که دشمنان شروع به اذیت کردن اُسرا می‌کردند به گونه‌ای که هر بار ما در عملیاتی پیروز میدان بودیم، به اسرای ما فشار و شکنجه‌های فراوانی وارد می‌شد.

کتاب «شعر جنگ» 500 صفحه است که در قالب مثنوی سروده شده‌ است و در خواندن این کتاب هر صفحه را که باز کنیم، چه از بالا به پایین بخوانیم و چه از پایین به بالا، هر مصرع و بیت معنی خاص و مجزایی دارند و تغییری در وزن و معنی شعر ایجاد نمی‌شود. به طور مثال:

                        مانـده‌ام در جـرگه یـاران جـنـگ           زخمی از هجران سرداران جنـگ

                        آن سلـحشـوران پـاک جبـهه‌هـا               عـاشـقـان مخـلـص و بــی ادعـا

                        بغـض در کـنج گـلویم مـانده‌است        چهره‌هاشان رو به رویم مانده‌است

                        بغـض مـن نشـکفته اما تـازه است          مانـده از یک درد بـی اندازه است

                        بغـض من با گریـه‌ها جـاری نشـد           قسـمت مـن جـز گـرفتاری نشـد

                        جبهه بود و عاشقی و بود و تفنـگ         جـبهه بود و عشـق سرداران جنگ

                        جبهه بود و عشق و شور و حال ما          جـبـهه یـعـنی بغـض ما آمـال ما

حالا اگر همین شعر را از پایین به بالا بخوانیم، هر مصرع معنای خودش را داشته و تغییری در معنی ایجاد نمی‌شود.

این کتاب مشتمل بر 40 عنوان است و عناوینی برای بهره‌برداری دانش‌آموزان برای انشای دفاع مقدس در این کتاب آمده‌ است.

شما بسیجیان زیباترین شعر تاریخ را سروده و زیباترین حماسه را آفریدید

فریدون حداد سامانی: وقتی برای نوشتن جمله‌ای از مقام معظم رهبری در کتاب خدمت ایشان رسیدم، رهبر عزیز انقلاب فرمودند: «شما بسیجیان زیباترین شعر تاریخ را سروده و زیباترین حماسه را آفریدید».

مصرع شعر یا علی گفتیم و عشق آغاز شد در کارت دعوت عروسی‌ها

از اشعار این کتاب استفاده‌های زیادی شده‌است حتی در یکی از اشعارم سروده‌ام:

یا علی گفتیم و عشق آغاز شـد

معبر میـــدان میـن‌ها باز شـد

عاشــقان را نوبـت پــرواز شـد

در حالیکه در کارت دعوت عروسی فقط از مصرع اول شعر استفاده می‌کنند.

گنجینۀالاسرار عمان سامانی، کتاب مورد علاقه رهبر معظم انقلاب

یکی از کتاب‌های عمان سامانی، گنجینۀالاسرار است که حیات و صحنه‌های عاشورا را ترسیم کرده‌است؛ گویی عمان سامانی در صحنه عاشورا بوده، جنگ را می‌دیده و آن را به تصویر کشیده‌است.

 خواهرش بر سینه و بر سر زنان                       رفـت تا گـیرد بـرادر را عنــــــــــــــان

 سیل اشکش بست بر شهر راه را                      دود آهـش کرد حیـــــــــران شـاه را

کِی سوار سر گران کم کن شتاب                     جان من لختی سبک‌تر زن رکاب

 تا بـــبوسم آن رخ دلـــجوی تـــــــــــــو                     تا بـــبینم آن شـکـنـج موی تـــــــــــــو

عمان سامانی فرزند میرزا عبدالله بود و جدش میرزا عبدالوهاب قطره چندین سال در کنار مظفرالدین شاه عریضه‌نویس بود. چندین بار که محضر مقام معظم رهبری رفتم، فرمودند که کتاب‌های عمان سامانی را به نشر برسانم و اکنون بیش از 100 هزار جلد از آن کتاب‌ها به چاپ رسیده است.

بارها در تلویزیون دیده‌ام که در دهه محرم کتاب گنجینۀالاسرار عمان سامانی در دست رهبر معظم انقلاب بوده‌است. حتی در سفری که رهبر معظم انقلاب به چهارمحال و بختیاری داشتند، فرمودند: «این استان از لحاظ نیروی فرهنگی و انسانی خود را نشان داده‌است. من فراموش نمی‌کنم سال‌ها پیش قبل از آنی که بدانم سامان کجاست، نام عمان سامانی و دهقان سامانی را به عنوان دو شاعر می‌دانستم و شعر آن‌ها را می‌خواندم».

فارس: در میان یادگاری‌های شما از دفاع مقدس یک قرآن ترکش خورده هست، ماجرای آن چیست؟

حداد سامانی: یکی از روزهای جنگ در جبهه عملیات فتح‌المبین در سنگر دیده‌بانی نشسته بودم که یک دفعه ضربه‌ای شدید و سنگین به سینه‌ام خورد و از هوش رفتم. وقتی به هوش آمدم، بچه‌ها بالای سرم بودند. بدنم را نگاه کردند و گفتند تو که تیر نخورده‌ای، چرا از هوش رفتی؟ دستی به خودم زدم و نگاه کردم دیدم خونریزی ندارم. اما سمت قلبم درد می‌کرد. دستم را به سمت قلبم بردم و ناگهان به قرآن جیبی داخل جیب لباسم برخوردم. قرآن را درآوردم، دیدم دو فشنگ گرینوف به قرآن اصابت کرده، از جلد و حاشیه قرآن گذشته اما به آیه‌های قرآن برخورد نکرده‌است. قرآن را با همان تیرهایی که در جلدش بود، نگه داشته و در حال حاضر در نمایشگاهی که از وسایل به جامانده از جبهه و شهدا برپا کرده‌ام، برای بازدید گذاشته‌ام.

انتهای پیام/68031/م

منبع: فارس

کلیدواژه: شاعر جانباز مقام معظم رهبری عمان سامانی روزهای جنگ دفاع مقدس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۱۰۹۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توسعه گردشگری ایران و عمان باعث تقویت روابط اجتماعی می‌شود

سید عزت‌الله ضرغامی امروز یکشنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ در دیدار با لیلا بنت احمد بن عواد النجار وزیر توسعه اجتماعی عمان که در محل دفتر وزیر میراث‌فرهنگی برگزار شد، با اشاره به اهمیت تقویت روابط فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بین دو کشور ایران و عمان، اظهار کرد: شما یک وزیر زن هستند. از این که یک خانم مسلمان مسئولیتی بزرگ دارد، برای جامعه اسلامی بسیار حائز اهمیت است و من از این بابت بسیار خوشحال هستم.

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، افزود: همکاری بین دانشگاهی بین ایران و عمان می‌تواند تقویت شود. با توجه به وجود دانشگاه الزهرا در عمان و نیز دانشگاهی به همین نام در ایران می‌توان راهکار‌های تقویت همکاری‌های دانشگاهی را بررسی کرد چرا که تبلیغات جهانی برخی از رسانه‌های مختلف منفی است و این گونه وانمود می‌کنند که حجاب مانع کسب علم است. اما این اقدامات مدیریتی توسط خانم‌ها می‌تواند باعث شود تا این تبلیغات منفی خنثی شود.

گردشگری مسئولیت اجتماعی ماست

او سپس به حوزه گردشگری اشاره کرد و ادامه داد: ما حدود ۳۰ حوزه گردشگری داریم که عمانی‌ها از گردشگری سلامت استقبال کردند و ۳۰ درصد گردشگران عمانی که به ایران سفر می‌کنند گردشگران سلامت هستند.

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ادامه داد: سیاست دولت آقای دکتر رئیسی بر این است که گردشگران ایرانی نیز به عمان سفر کنند و روابط گردشگری دو کشور تقویت شود. سیاست ایران این است که عمان را در حوزه گردشگری در اولویت قرار بدهیم.

او در ادامه صحبت‌های خود به سابقه تاریخی و تمدنی ایران اشاره کرد و افزود: ما با عمان اشتراکات زیادی داریم. تمایل داریم روابط بین ملت‌ها تقویت شود و شما به‌عنوان وزیر توسعه اجتماعی عمان می‌توانید نقش مهمی در تقویت و ارتباط این روابط اجتماعی ایفا کنید.

گردشگری دریایی ایران و عمان تقویت می‌شود

ضرغامی سپس به مرز دریایی ایران و عمان اشاره کرد و افزود: گردشگری دریایی یکی از ظرفیت‌های مهم بین ایران و عمان در حوزه توسعه گردشگری است. با این حال متأسفانه گردشگری دریایی ایران و عمان در وضعیت خوبی قرار ندارد. اگر گردشگری دریایی تقویت شود به طور حتم باعث تحکیم و تقویت روابط اجتماعی بین دو کشور خواهد شد.

همکاری در حوزه میراث‌فرهنگی و صنایع‌دستی

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی سپس به اهمیت مشارکت دو کشور در حوزه مرمت آثار تاریخی اشاره کرد و افزود: آمادگی داریم در پروژه‌های مرمتی در عمان مشارکت داشته باشیم.

ضرغامی افزود: صنایع‌دستی ایران جایگاه اول را در سطح جهان دارد و در ۳۰۰ رشته صنایع‌دستی فعال هستیم. در این باره نیز آماده همکاری با عمان هستیم و امید داریم مسئولان عمانی درباره حضور هنرمندان صنایع‌دستی و برگزاری نمایشگاه‌ها همکاری کنند.

او در بخش دیگری از صحبت‌های خود به اهمیت حضور بانوان در دستگاه‌های مختلف به عنوان مشاور و مدیر اشاره کرد و افزود: بانوان ما در دستگاه‌های مختلف در سطوح مدیریتی مختلف حضور دارند. این که یک مشاور امور بانوان مسائل مرتبط با زنان را به طور ویژه ارتقا دهد، اهمیت دارد.

پیشنهاد برپایی نمایشگاه‌های مشترک صنایع‌دستی

لیلا بنت احمد بن عواد النجار وزیر توسعه اجتماعی عمان نیز در این نشست با ابراز خرسندی از توسعه گردشگری بین ایران و عمان، گفت: یک کنفرانس به زودی قرار است در حوزه تخصصی گردشگری با حضور وزیر گردشگری عمان برگزار شود و از شما نیز برای حضور در این کنفرانس دعوت می‌کنیم.

او به حوزه صنایع دستی و اهمیت همکاری‌ها در این حوزه نیز اشاره کرد و گفت: در حوزه صنایع‌دستی نیز ۹۰ درصد فعالان صنایع دستی در عمان را بانوان تشکیل می‌دهند. در این باره آماده و علاقه‌مندی برای همکاری در حوزه صنایع‌دستی هستیم. از این رو پیشنهاد می‌دهیم نمایشگاه‌های مشترک برای فروش صنایع‌دستی برپا کنیم.

این مسئول عمانی در ادامه به حضور بانوان در دستگاه‌های مختلف به عنوان مشاور اشاره کرد و افزود: در ایران دستگاه‌های مختلف از بانوان به عنوان مشاور استفاده می‌کنند و نیز مشاور امور خانواده و بانوان دارند و این بسیار کار ارزشمندی است.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری میراث و گردشگری

دیگر خبرها

  • توسعه گردشگری ایران و عمان باعث تقویت روابط اجتماعی می‌شود
  • رایزنی برای افزایش سفر بین ایران و عمان
  • عکس | عاشقانه ریما رامین‌فر با همسررش امیر جعفری
  • واکنش مفتی عمان به تظاهرات دانشجویی در آمریکا و اروپا
  • موزه پبده از بی نظیرترین موزه‌های کتب و نسخ خطی قرآن کریم
  • تاریخ برده‌داری به زبان طنز
  • ببینید | ماجرای اذان عجیب در جعبه سیاه
  • ۲۷۴ زندانی ندامتگاه قزلحصار با پابند الکترونیکی خارج از زندان هستند
  • ماجرای نسبت فامیلی علیرضا قربانی با داور «محفل» از زبان احمد ابوالقاسمی + فیلم
  • بررسی آخرین وضعیت سیب ذخیره شده در سرد خانه های آذربایجان غربی